Fotografia de nunta de la bunici la stranepoti

Cu totii stim cum aratau fotografiile de nunta de pe vremuri. Ma refer la vremurile de inceput in ale fotografierii. Cei doi miri trebuiau sa stea nemiscati foarte mult timp pentru a se putea imprima imaginea lor pe o placa de argint, apoi pe o bucata de carton groasa. Nici se comparau pozele din acele vremeuri cu cele facute astazi de oc photography, ca exemplu.

Imaginile erau in culori sepia sau alb negru si pareau triste si prafuite. Cei doi miri mai ca erau ca niste statui din ghips, cu chipuri serioase si triste de cele mai multe ori. Apoi, o data cu perfectionarea aparatelor foto si a tehnologiei foto, fotografiile au inceput sa fie mai luminoase iar pe fetele celor doua personaje, mirele si mireasa, sa apara si cate un mic suras.

Si ajungem la fotografiile alb negru ale bunicilor cand erau tineri si abia si-au jurat unul altuia sa fie impreuna si la bine si la greu. La tara, mirii apar in fotografiile de nunta imbracati in cele mai bune haine, populare, traditionala cum se spune astazi.

Pe vremuri, taranii nu-si permiteau haine de oras. De ce ar fi avut nevoie de ele daca ei locuiau la tara. Chipurile lor sunt tot serioase si privesc direct si sincer spre aparat. Fotograful le-a aplecat capetele unul spre celalalt poate pentru a simula si un sentimente intre cei doi. Este foarte interesant cate lucruri poate spune o fotografie de nunta de acum 70-80 de ani.

Aplecarea capului mirelui spre cel al miresei si invers a ramas si in fotografiile de nunta ale unor parinti de-ai nostri. Ca o atingere, ca o regizare a sentimentelor dintre cei doi. Insa zambetele celor doi miri sunt mai autentice de data aceasta.

Poate si datorita faptului ca societatea era mai relaxata dupa ce-l de-al doilea razboi mondial, mai prospera in anii care au urmat, iar grijile s-au mai diminuat in familii.

Era culorilor in fotografie a adus stralucire in fotografiile de nunta. Mai ales ca si rochiile de mireasa au devenit mai sofisticate, mai ample si mai bogate. Acum setul de fotografii surprinde mirii in mai multe ipostaze nu doar capul si bustul lor.

Decorul poate fi de studio, sau sedinta cu un fotograf nunta se poate desfasoara in natura. Aceasta din urma este chiar la moda, unii fotografi preferand chiar sa-i plimbe pe miri si in locuri mai neconventionale. Asta pentru a surprinde doar pe cei doi fara ca privitorul sa fie atras de ceea ce se inregistreaza pe pelicula in spatele lor.

Este o etalare a ceea ce personajele vor sa vada in viitor despre trecutul lor. Dorinta ca acel moment, al nuntii lor, sa ramana imortalizat pentru o viata poate si pentru mai mult. Si intotdeauna vedetele sunt mirele si mireasa.

Pentru sedinte foto moderne sau clasice vezi site-ul ocphotography.